Irmak Bilgisayar Telefon
Irmak Bilgisayar Whatsapp

Windows 11 İçin Gerekli Olan TPM 2.0 Nedir ?

Anasayfa Blog Windows 11 İçin Gerekli Olan TPM 2.0 Nedir ?

Windows 11 İçin Gerekli Olan TPM 2.0 Nedir?

Microsoft, Windows 11 işletim sisteminin tanıtımını yaptığından beri tüm Windows kullanıcılarının aklında tek bir soru var: Windows 11 için gerekli olan TPM 2.0 Nedir?


Windows 11 İçin Gerekli Olan TPM 2.0 Nedir ?

Microsoft, Windows 11 işletim sisteminin tanıtımını yaptığından beri tüm Windows kullanıcılarının aklında tek bir soru var: Windows 11 için gerekli olan TPM 2.0 Nedir? Bu rehberimizde sizler için bu sorunun ayrıntılı cevaplarını düzenledik. Uzun süredir yeni bir işletim sistemi ile gündeme gelmeyen Microsoft yakın zamanda Windows 11’in tanıtımını yaptı.

Bu tanıtımda Windows 11 işletim sistemi anlatılırken bu işletim sistemi için gerekliliklerden de bahsedildi. Bu tanıtımın ardından bir çok Windows kullanıcısı Windows 11 işletim sistemi için gereklilik olarak sunulan TPM 2.0’ın ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve neden gerekli olduğu araştırmaya başladı.

TPM 2.0 Desteği Nedir? 

Windows 11 için gerekli olan TPM 2.0 ingilizce bir kısaltmadan gelmektedir. Açılımı “Trusted Platform Module” olan TPM’in Türkçesi “Güvenilir Platform Modülü”dür. Donanım düzeyinde çalışan bu modül işletim sistemi güvenliğini de donanım düzeyinde sağlayarak farklı işlevler kazandıran bir teknolojidir. Şifreleme anahtarları oluşturarak bu şifreleme anahtarlarını saklar ve bilgisayarın dışarıdan bir müdahaleye (zararlı yazılımlar, kötü niyetli kullanıcılar ve benzeri gibi) karşı daha dayanıklı hale gelmesini sağlar. Kötü amaçlı bir çok yazılıma ve diğer farklı saldırılara karşı işletim sisteminin daha güvenlikli olması için ek koruma sağlar.

Microsoft Windows 11 tanıtımları ile ilgili paylaşımlarında bu işletim sistemlerinin tümünün “a hardware root-of-trust” yani “güvenin kökü olan bir donanım”a sahip olacağına inanıyor. Windows 11 için gerekli olan TPM 2.0 Windows Hello ile disk şifreleme ve güvenli biyometrik oturum açma gibi güvenlik özelliklerini kullanılabilir hale getiren, bilgisayarın merkezinde yer alan ve kötü amaçlı yazılım ve diğer farklı atak türlerine karşı oldukça dayanıklı bir modüldür.

TPM, donanım ve yazılımın kimliğini uzaktan doğrulamak için de kullanılabilir. Donanıma yazılan benzersiz bir onay anahtarına sahip olan TPM, kurumsal firmalar için de bir cihazın istenilen ayarlara sahip olduğunu, donanım ve yazılım ile ilgili olan ayarlar ile oynanmadığını uzaktan kontrol edebilir ve doğrulamasını gerçekleştirebilir.

Özellikle, neredeyse tüm şirketlerin uzaktan çalışmaya geçtiği dönemde bilgisayarların amaçları dışından kullanılmadığına emin olmak isteyen firmalar için yararlı bir özelliktir. Ayrıca TPM kullanılan sistemin güvenebileceği bir donanım olarak rastgele sayı üreticisidir. Günlük hayatımızın büyük bir bölümünde kullandığımız akıllı telefonlar ek güvenlik için çiplere sahiptir. Bu özellik bilgisayarlara da entegre edilebilir.

Windows 11 İçin Neden TPM 2.0 Gereklidir?

Bu sorunun cevabını küçük bir örnekle açıklamak mümkündür. Halı hazırda Windows işletim sistemlerinde kullanılan BitLocker şifrelemesi, dosyaları korunması için şifreleme anahtarlarını TPM’de saklayabilir. Bilgisayara herhangi bir gereklilikten dolayı önyükleme yapıldığında sürücünün kilidinin açılması için TPM’de saklanan anahtarlar kullanılabilir.

Bu sayede eğer kötü niyetli bir saldırgan sistem sürücünüzü bilgisayarından söküp başka bir bilgisayara yerleştirirse TPM’de depolanan anahtarlar olmadığından dolayı şifre çözülemez ve kötü niyetli saldırgan dosyalarınıza erişim sağlayamaz. Windows 11 için gerekli olan TPM 2.0 bu tarz saldırılara karşı korumalıdır. Bu sayede bilgisayarınızdan çıkarılan sürücü başka bir bilgisayara takılamaz veya şifre çözme anahtarı bu bilgisayardan kolaylıkla çıkarılamaz.